De Zon van God en de Grote Conjunctie

“The Christian religion is a parody on the worship of the sun, in which they put a man called Christ in the place of the sun, and pay him the adoration originally payed to the sun.”

~ Thomas Paine ~

Een van de vele lagen in het Bijbelse levensverhaal van Jezus is de astrotheologische metafoor voor de zon. Vandaag, 21 december, de winterzonnewende, is immers de dag dat de zon sterft op het kruis van de dierenriem. In het noordelijk halfrond is het de dag met het minste licht. Vanaf morgen bevindt de zon zich drie dagen lang in de onderwereld om dan op Kerstmis herboren te worden, waarna de dagen weer langer worden.

Het verhaal van Jezus dat de meesten onder ons kennen, en katholieke Christenen letterlijk nemen, is slechts de exoterische versie van een uitgebreid heidens systeem waarbij Jezus de zon vertegenwoordigt. Het jodendom uit de oudheid, waar het christendom is op gebaseerd, was in essentie een cultus die hoofdzakelijk de zon vereerde. Daarom dat Jezus 12 apostelen had; een apostel voor elk teken van de dierenriem. En hetzelfde geldt trouwens voor Hercules en zijn 12 werken. Vandaar ook dat Jezus wordt beschouwd als de z(o)on of zon van God. Fonetisch zijn deze twee woorden nagenoeg gelijk. De woordspeling is ontstaan omdat in de oudheid vele talen, zoals onder andere het Hebreeuws, geen klinkers gebruikten of ze inwisselbaar waren. In het Engels is dit ook heel duidelijk te zien aan de woorden ‘Sun’ en ‘Son’.


Jezus als de zon in de astrologische dierenriem. Fresco uit het Dekoulou klooster in Mani, Griekenland.


In dit magische jaar 2020 komt daar vandaag nog een uitzonderlijk astronomisch evenement bovenop: de Grote Conjunctuur van Jupiter en Saturnus. Vanavond rond 17:30 zullen deze beide planeten op 0,1 graden van mekaar komen te staan en de Kerstster of de ‘ster van Bethlehem’ vormen. Het is geleden van 1623 dat Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar kwamen. Dat dit een uitzonderlijk moment is voor astronomen en sterrenkijkers spreekt voor zich, maar voor astrologen en magiërs allerhande is deze gebeurtenis nog belangrijker.

Een conjunctie of samenvoeging in astrologie is het moment waarop twee of meerdere planeten binnen een hoek van 20 graden staan. Vanaf dan smelten hun energieën samen tot een krachtig geheel. Hoe meer de planeten op een lijn komen te staan, hoe krachtiger hun energie. Aangezien het in dit geval over de 2 reuzen in ons zonnestelsel gaat en ze zo dicht bij elkaar komen, kan deze conjunctie beschouwd worden als een kosmisch kanon.

Jupiter is de planeet van expansie, overvloed, visie en manifestatie. Het is de grote weldoener, de god die geluk en welvaart met zich meebrengt. Saturnus daarentegen is de planeet van controle, limieten en autoriteit. Het is de Gnostische Demiurg, de god die heerst over de fysieke realiteit, leven en dood, karma. De planeet staat dus ook symbool voor transformatie. Wanneer we de eigenschappen van deze beide planeten samen brengen zien we dat er zich een unieke kans voordoet om verandering te brengen in ons leven. Het transformatieve karakter van Saturnus geeft ons de mogelijkheid om oude relaties en gewoontes die ons niet meer van dienst zijn achter ons te laten. Tegelijkertijd is het ook het uitgelezen moment om je intenties te visualiseren en deze met de kracht van Jupiter te laten manifesteren.Bovendien vindt deze conjunctie plaats in het luchtteken van Waterman na de voorbije 200 jaar steeds te hebben plaats gevonden in aardetekens. Dit zorgt er voor dat we een tijdperk tegemoet gaan waar de focus minder zal liggen op het materiële, bezittingen en industrie, en meer op het intellectuele, het artistieke, communicatie en het collectief. Het is een kans om de goden der consumptie, hebzucht en vals individualisme te laten voor wat ze zijn en opnieuw gemeenschappen te creëren die gebaseerd zijn op lokale samenwerking en verantwoordelijke vrijheid.

Het mag duidelijk zijn dat zij die het Donker aanhangen deze kosmische omwentelingen trachten te gebruiken om de spirituele groei van de mensheid tegen te gaan. 2020 was een nieuw hoogtepunt in deze bewustzijnsoorlog waarbij er in naam van een virus, over de hele wereld totalitaire controle werd ingevoerd. Daarom dat het cruciaal is dat zij die voor het Licht werken ook gebruik maken van deze kosmische krachten. Integreer naast je persoonlijke verlangens ook het welzijn van alle andere wezens op Moeder Aarde in je rituelen vandaag. De strijd is nog lang niet gestreden en we hebben als mensheid nog een hele weg te gaan, maar ieder van ons heeft de mogelijkheid om in zijn eigen leven de veranderingen te realiseren die hij in de wereld zou willen zien. En vanavond krijgen we een duwtje in de rug van onze kosmische vrienden.
De sterren zijn van jou.

GodspeedParallel Heimat

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *